Huumolan kotisivut
Asukkaat 1939
Kylätoimikunta
Kuvia
Ajankohtaista
Etusivu

Talo 17 Pekkolan ja Mansikkamaan tilat



Talo 17 Pekkolan ja Mansikkamaan tilat

Tilat omisti Kristian (Risto Iivonen). Talouskeskus oli Pekkolan tilalla Viipuri-Terijoki -maantien varrella alapeltojen puolella. Mansikkamaa oli erillinen tila Kulkuniityillä ja tilakokonaisuuteen kuului vielä Jokelassa oleva palsta. Maarekisterin mukaan Pekkolan tilalla oli peltoa 10,375 hehtaaria, viljelyskelpoista maata 4,150 hehtaaria ja metsää 174,525 hehtaaria. Perimätiedon mukaan tilalla oli ollut yksi kolmesta isoavihaa edeltäneen ajan talosta Huumolassa. Mansikkamaan tilalla oli maarekisterin mikaan peltoa 3,40 hehtaaria ja metsää 9,50 hehtaaria. Jokelassa olevan palstan pinta-ala oli noin 10 hehtaaria. Kun siinäkin oli peltoa, pellon kokonaisala nousi noin 20 hehtaariin. Tilan rakennukset sijoittuivat oheisesta Aura Arviston (Paju) muistikuvan perusteella laaditun piirroksen osoittamalla tavalla. Päärakennus oli rakennettu 1800-luvun puolella. Talo oli lautavuorattu ja väriltään ruskeanpunainen. Rakennuksessa ei ollut vinttihuoneita eikä talon alla kellaria. Rakennukset muodostivat umpipihan. Sauna ei sijainnut pihapiirissä vaan se oli toisen kaivon ohella maantien vastakkaisella puolella. Talosta ei ole säilynyt valokuvaa. Ohessa kuitenkin piirros talosta.
Sen piirsi YH:n aikana turkulainen reserviläinen, jonka nimi on jäänyt unohduksiin. Siinä on kuvattuna talo sisäpihalta katsottuna.

Vuonna 1939 tilalla asuivat Iivari Paju, vaimo Amalia sekä heidän lapsensa Oiva, Arvi, Maila, Lilja ja Aura sekä Amalian isä Kristian (Risto) Iivonen.

Pajun veljeksistä Arvi kaatui jatkosodassa.


Oiva Paju 23.12.1937

Arvi Paju 20.8.1939

Lilja ja Aura Paju Huumolassa 1943

Maila. Aura ja Lilja Paju 26.9.1937


Arvi Pajun sankarihautajaiset Kankaanpäässä 1941. Vasemmalta Kristian Iivonen, Iivari Paju, Amalia Paju, Saima Iivonen, Aura Paju, Helvi Iivonen, Hulda Hörkkö, Orvokki Iivonen, Matleena Iivonen, Kalevi Iivonen ja Johannes Hörkkö.


Kristian Iivosen talon pihapiiri 27.5.2011.Oikealla Kristian Iivosen talon paikka kuvattu Viipuri-Terijoki-tieltä 27.5.2011.