Huumolan kotisivut
Asukkaat 1939
Kylätoimikunta
Kuvia
Ajankohtaista
Etusivu
Talo1. Kalevala

Kalevalan tilan päärakennus. Päärakennus pihan puolelta.

Kalevalan tila oli Viipurista päin tultaessa ensimmäinen tila. Se sijaitsi tien vasemmalla puolella, yläpelloilla, suunnilleen samalla paikalla, jossa perimätiedon mukaan oli ollut ratsutila isovihaa edeltäneenä aikana. Talon omisti viipurilainen Armas Vuoma, jolla oli autoliike Viipurissa kauppatorin varrella Torikadulla sillä paikalla, jossa nykyisin on hotelli Victoria. Vuoman perhe asui Huumolassa kesät, varsinainen asunto oli Viipurissa Torkkelinkadulla lähellä kauppatoria.

Kalevalan tilan pinta-ala oli maarekisterin mukaan 74,714 ha. Rekisterin mukaan siitä oli viljeltyä 4,625 ha, viljelykelpoista 32,49 ja metsämaata 37,512 ha. Lisäksi Vuoma omisti Huumolassa erillisen 2-3 ha:n suuruisen palstan. Viljelyksessä oli tosiasiassa enemmän kuin rekisteriin merkityt runsaat 4 ha. Tilan talouskeskus sijaitsi noin 80 metrin etäisyydellä Viipuri-Terijoki-maantiestä. Rakennukset sijoittuivat oheisen, Aija Korhosen laatiman piirroksen osoittamalla tavalla. Päärakennuksen, väriltään vaalean (lämpimän) harmaa, huonetiloista myös Aijan laatima piirros. Talossa ei ollut kellarikerrosta, yläkerrassa oli iso avovintti ja rakennuksen toisessa päädyssä kesähuone.

Tilalla asuivat Vuoman perhe(kesäisin); Armas ja Helmi Vuoma, tytär Aija sekä pavelijatar Helena Lemminkäinen ja ympärivuotisesti talonmiespariskunta Aki ja Hilma Piispanen. Tilalla oli kylän ainoa traktori sekä yksi kylän harvoista puhelimista, kutsu Huumola 9.

Nykyään talouskeskuksen paikalla on avointa kesantona olevaa peltoa. Talvisodan tuhoamista rakennuksista ei ole jäljellä mitään.

Kyläkirjassa sivulla 177 on Aijan kertomus perheensä elämästä Kalevalan tilalla talvisotaa edeltävältä ajalta.


Kalevalan tilan päärakennuksen pohjapiirros. Rekonstruktio tehty valokuvien ja muistikuvien pohjalta.Tehnyt Aija Korhonen.  
Armas ja Helmi Vuoma, kuvat vuodelta 1939 Aija Vuoma, nykyinen Korhonen, kuva 1939

Tilan päärakennus kuvattuna lammen vastarannalta. Pihapiiri Talvisodan jälkeen.
Vuoman perhe päiväkahvilla Kalevalan tilan puutarhassa. Kuva Väinö Raution vuonna 1939 maalaamasta taulusta. Kalevalan tilan päärakennuksen paikka paalutetaan 24.5.1997. Ilkka Korhonen paaluttaa ja Aarne Reiman valvoo suoritusta. Taustalla olevan pensaikon takana Viipuri-Terijoki-maantie
Heinäpielus Iivosen pellola Huumolassa. Vas Veikko Iivonen, Hilma Piispanen, Uuno Iivonen ja Aino Iivonen. Kuva vuodelta 1942 Heinänteossa Helena Lemminkäinen, Juho Huuhtanen ja Aija Vuoma. Kuva 1939