Huumolan kotisivut
Asukkaat 1939
Kylätoimikunta
Kuvia
Ajankohtaista
Etusivu

Talo 10 Iivonen Anton


Talo 10

Talon talouskeskus oli Viipuri-Pietari-maantien varressa alapeltojen puolella. Tilan pinta-ala oli maarekisterin mukaan 130,047 hehtaaria. Siitä oli rekisterin mukaan viljeltyä 14,589 ha ja viljelykelpoista maata 20,455 ha, mutta tosiasiassa koko tämä noin 35 hehtaaria oli viljeltynä. Lisäksi metsää oli rekisterin mukaan 94,635 hehtaaria. Maihin kuului lisäksi ainakin kaksi erillistä palstaa; Alaniitty ja Nutturkorpi. Talossa oli yhdeksän lehmää ja lisäksi nuorta karjaa, kaksi hevosta (Tähti ja Lalli, joka hävisi sodassa, sekä varsa Pyry), kaksi sikaa, kanoja ja kissoja. Lisäksi navetassa ammui sonniosuuskunnan sonni - Könni.
Puutarhakeinu oli kylän ensimmäinen. Sen oli rakentanut Toivo Iivonen maamieskoulusta saamansa idean perusteella. Etupihalla oli omenapuita ja koristepensaita sekä kookas pihakoivu: Sisäpihalla ei ollut kalusteita eikä istutuksia.

Rakennukset sijoittuivat oheisen Pentti Iivosen muistikuvan perusteella laaditun piirroksen osoittamalla tavalla. Päärakennus oli valmistunut 1800-luvun puolella ja se oli lautavuorattu. Siinä ei ollut vinttihuoneita eikä kellaria talon alla.

Tilalla asuivat 1939 Anton Iivonen, vaimo Vilhelmiina sekä heidän lapsensa Martta, Vilho ja Toivo ja lisäksi Vilhon perhe, johon kuului vaimo Lempi sekä lapset Eira ja Keijo.Anton Iivosen talon pihapiiri 28.5.2011.